Op 28 september gaf het kabinet ons het advies om mondkapjes te dragen in openbare ruimtes. Sindsdien vliegen de mondmaskers als warme broodjes over de toonbank. Maar kun je nu beter kiezen voor een wegwerpmondkapje of een herbruikbare variant? Wij zoeken het voor je uit.

Mondkapjes zijn er in alle soorten en maten. Voor het gebruik in publieke ruimtes volstaat het dragen van een niet-medisch mondkapje. Deze mondkapjes zorgen ervoor dat eventuele virusdeeltjes die we bij ons dragen, niet of minder snel verspreiden. Doordat de mond en neus bedekt zijn, verklein je de kans om de mensen om je heen eventueel te besmetten met het coronavirus.

Een mondkapje van papier of textiel

De niet-medische mondkapjes komen in twee varianten: een wegwerpmondkapje gemaakt van papier of een herbruikbaar mondmasker van textiel. Een wegwerpmondkapje – de naam zegt het al – gebruik je eenmalig en gooi je daarna weg. Een herbruikbaar mondkapje dien je na ieder gebruik te wassen op 60 graden. Alleen dan ben je er zeker van dat alle virusdeeltjes uit het mondkapje zijn verdwenen.

Wegwerpmondkapjes of een duurzaam, herbruikbaar mondkapje?

De mate van bescherming is het belangrijkste. Dan zijn wegwerpmondkapjes het meest veilig. De meeste wegwerpmondkapjes bestaan uit drie lagen die zelfs de meest kleine druppeltjes tegenhouden. Een herbruikbaar mondkapje van stof bestaat uit één laag. Wil je dat deze net zo goed werkt als een wegwerpmondkapje, dan kun je ervoor kiezen om er één aan te schaffen met een filter. Een herbruikbaar mondkapje is duurzamer en biedt veiligheid, mits deze goed gereinigd wordt na gebruik. Op de werkvloer is een wegwerp-variant dan ook een betere keuze.

Hoe gebruik je een mondkapje?

Was je handen goed voordat je het mondkapje opzet en zorg ervoor dat het masker zowel je mond als neus volledig bedekt. Speciale tip voor brildragers: was je bril even met zeep voordat je je mondkapje opdoet. Het zeeplaagje voorkomt dat je bril beslaat.

Wil jij ook de beste bescherming bieden voor je medewerkers en klanten? Wij helpen je graag. Bel of mail ons vandaag nog om je bestelling door te geven.