17 aug 2023

Foamzeep of vloeibare zeep: wat kies je?

In iedere openbare sanitaire ruimte zou je het moeten vinden: zeep. Soms kom je het tegen in een pompje of vaste vorm, maar veelal in dispensers. Wat er dan uit komt is vaak een verrassing: foamzeep of vloeibare zeep? Dat is een keuze die ligt bij de eigenaar van die sanitaire ruimte. Maar hoe maak je nou de keuze tussen foamzeep of vloeibare zeep? Om die keuze makkelijk te maken, zoomen we in deze blog in op de voor- en nadelen van foam- en vloeibare zeep. Lees je mee?

Foamzeep

Foamzeep, je kent het vast wel. Je drukt één keer op het pompje of beweegt langs de sensor van de dispenser en in je hand ligt binnen no-time een zachte dot zeep. Foamzeep is een populaire zeep op openbare plekken, zoals in horecagelegenheden. De schuimende zeep geeft een luxe uitstraling en een gevoel van comfort bij gasten. Daarom schiet je als restauranteigenaar eigenlijk altijd raak wanneer je deze zeep gebruikt in je sanitaire ruimte.

Hoe werkt foamzeep?

Het schuimende effect van de foamzeep ontstaat door een combinatie van zeep en lucht. Een foamdispenser injecteert als het ware lucht in de zeep, waardoor de zeep als een zachte substantie uit de dispenser komt. Hierdoor is er veel minder zeep nodig om een grote hoeveelheid foam te creëren. Zo gaat de zeep gemiddeld 2,5 keer langer mee dan vloeibare zeep. Bovendien voelt het handen wassen met foamzeep vaak eenvoudiger. Dankzij het schuimende effect van de zeep, spoel je na het wassen de zeep makkelijk van je handen af. Dit betekent dat je tijdens het handen wassen minder water verbruikt. Dat maakt foamzeep niet alleen een voordelige keuze, maar ook een duurzame!

De foamzeep van TOPP

De foamzeep van TOPP is verkrijgbaar in verschillende varianten. We hebben geparfumeerde foamzeep, die naast hygiëne en comfort ook een aangename geur hebben. En daarnaast hebben wij ook geurloze, glutenvrije foamzeep met een neutrale pH-waarde. Deze zijn erg fijn voor bedrijven in de voedselindustrie. De unieke formule van al onze foamzepen zorgt dat de huid goed wordt gereinigd, maar niet beschadigt of uitdroogt. Dankzij het zuinige gebruik is onze foamzeep zeer geschikt voor openbare ruimtes, zoals eerder genoemde horecagelegenheden, maar ook ideaal voor scholen, zorginstellingen en kantoren.

Vloeibare zeep: een stukje geschiedenis

Vloeibare zeep is uit veel huishoudens niet meer weg te denken, maar ook in openbare ruimtes kom je deze zeepvorm vaak tegen. Vroeger werd zeep vaak gebruikt in vaste vorm. Pas sinds de jaren ‘80 kwam vloeibare zeep voor consumenten op de markt. Er wordt wel eens gezegd dat een vast stuk zeep minder hygiënisch zou zijn dan vloeibare zeep, omdat het stuk zeep door verschillende mensen aangeraakt wordt en zo juist bacteriën verspreidt. Dat blijkt na veelvuldig onderzoek niet het geval. Dankzij de pH-waarde van de zeep, is deze niet in staat om bacteriën over te brengen. Wel moet een stuk zeep goed kunnen drogen na gebruik en niet in een plasje water blijven liggen. Hierin krijgen bacteriën en schimmels namelijk wel de kans om te groeien.

Met die reden is vloeibare zeep een goed alternatief voor een blok zeep. Al helemaal in een openbare sanitaire ruimte, waar een zeepblok niet de kans krijgt om goed te drogen. Wij horen je nu denken: zeeppompjes worden in openbare ruimtes dagelijks toch ook veel aangeraakt? Dat klopt. Daar zijn no touch-dispensers de ideale uitkomst voor! Zo hoeft niemand de zeeppomp aan te raken en is het verspreiden van bacteriën bijna niet meer mogelijk. Of maak gebruik van onze unieke toiletservice en wij reinigen wekelijks jouw dispensers mee.

Een veelzijdige zeep

Hoewel foamzeep een populaire keuze is dankzij het zuinige gebruik en de luxueuze uitstraling, wordt ook vloeibare handzeep op veel plekken gebruikt. Het voordeel is dat de keuze in vloeibare zeep vaak breder is dan foamzeep. Zo bieden wij naast de gebruikelijke handzeep, ook handzeep die speciaal ontwikkeld is voor werkplaatsen. De fijne korrel in deze handzeep, zorgt ervoor dat vet, inkt, olie, teer en diverse soorten verf makkelijk te reinigen zijn.

Gebruik de dispenser die bij jou past

We hebben ze al kort besproken, maar gebruik van de juiste zeepdispenser in jouw sanitaire ruimte doet wonderen. Met een no touch-zeepdispenser hoeft niemand nog contact te maken met de zeeppomp, waardoor het overdragen van bacteriën bijna niet mogelijk is. Aan de andere kant heb je met een ‘normale’ zeepdispenser het voordeel dat je zelf reguleert hoeveel zeep je gebruikt. Daarnaast is de keuze voor een dispenser vaak afhankelijk van de keuze tussen foamzeep of vloeibare zeep. Ben je er nog niet helemaal uit of je foamzeep of vloeibare zeep gaat gebruiken? Bij TOPP bieden wij dispensers aan met beide toepassingen. Zo kan je uitproberen wat het beste bij jouw sanitaire ruimte past of afwisselen als daar behoefte aan is!

 Foamzeep of vloeibare zeep?

Al met al hebben foamzeep en vloeibare zeep beide voor- en nadelen. Welke je kiest, ligt helemaal aan je eigen voorkeur en toepassing. Wil je graag een luxueuze uitstraling die ook nog eens voordelig is? Dan gaat jouw voorkeur waarschijnlijk uit naar foamzeep. Zoek je een diep reinigende zeep voor zwaar werk? Dan is vloeibare zeep vermoedelijk jouw keuze.

Weet je na het lezen van deze blog nog niet of je foamzeep of vloeibare zeep moet kiezen voor jouw sanitair ruimte? Neem dan contact met ons op! Wij denken graag met je mee.

Adviesgesprek aanvragen