8 aug 2022

Breaking: goede handhygiëne voorkomt 70% (!) van de infecties

Uit een recent onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat maar liefst zeventig procent van de (zorg)infecties voorkomen kan worden door goede handhygiëne. Nu wisten we natuurlijk al dat een goede hygiëne van onze handen ziektes kan voorkomen, maar nog niet eerder bleek het zo’n grote impact te hebben. Vooral voor ziekenhuispatiënten. Wij praten je bij.

Tijdens een verblijf in het ziekenhuis lopen zeven op de honderd ziekenhuispatiënten een (zorg)infectie op. Eén op de tien getroffen patiënten overlijdt aan de gevolgen van zo’n infectie. Het recente rapport van de WHO laat zien dat 70% van deze infecties voorkomen kan worden op plekken waar men goede handhygiëne en andere kosteneffectieve praktijken toepast.

In de praktijk ondervonden

De coronapandemie is een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis, maar deze periode heeft ons óók veel geleerd. Zo blijkt uit het rapport van de WHO. Tijdens de coronapandemie kreeg infectiepreventie overal de hoogste prioriteit en werden richtlijnen – met name in zorginstellingen – verder aangescherpt. Deze periode bood daarmee veel kansen om het effect van een goede preventie onder de loep te nemen.

Infectiepreventie blijft belangrijk

Het rapport geeft vooral aan hoe men wereldwijd omgaat met infectiepreventie. De conclusie? Alle landen over de hele wereld moeten blijven investeren in de juiste middelen, menselijke capaciteit en infrastructuur om de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van patiënten en gezondheidswerkers te waarborgen. Hiermee wordt niet alleen de bevolking beschermd, ook zorgt een goede infectiepreventie voor lagere kosten voor de gezondheidszorg.

Wil je weten wat jij kan doen om de hygiëne in een zorginstelling of ziekenhuis te verbeteren? Bekijk wat TOPP voor jou kan betekenen.