Handhygiëne

Een goede hygiëne in slechts één handomdraai

Een goede handhygiëne is het allerbelangrijkste als het gaat om het voorkomen van infectieziektes. Door je handen op de juiste manier én met de juiste producten te wassen voorkom je dat bacteriën zich kunnen verspreiden en in ons lichaam terechtkomen. Een goede handhygiëne hét middel om ziekteverzuim op het werk, in de zorg en op school te voorkomen.

Vertrouw op ons advies voor een optimale handhygiëne

Voor hygiëne advies ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben immers alles in huis voor het toepassen van handhygiëne. Van hand- en foamzeep voor iedere branche tot een breed aanbod aan producten voor handdesinfectie. Maar ook met onze zeep- en no-touch dispensers, die naar wens te personaliseren zijn, helpen wij je graag. Met de mogelijkheid dat onze servicemedewerkers deze steeds aanvullen met zeep heb jij hier verder geen omkijken meer naar. Zo weet je zeker dat je je bezoekers, klanten of medewerkers altijd een goede handhygiëne kunt bieden. Dat is nog eens een gerust idee!

Wij begrijpen dat iedere situatie anders is en daarom een andere hygiëneoplossing vereist. Wij bieden daarom, naast een vrijblijvende offerte, de mogelijkheid voor een gratis adviesgesprek met één van onze hygiëne-experts.

Adviesgesprek inplannen

Of ontdek eerst hoe andere bedrijven ons ervaren

 

Na een bezoek aan het kleinste kamertje hebben we zo’n 200 miljoen bacteriën op onze handen.

80% van de infectieziektes ontstaat door het niet wassen van de handen na een toiletbezoek.

In 47% van de gevallen kan een griepinfectie voorkomen worden door goed je handen te wassen.

Het (navulbare) zeeppompje is één van de grootse bacteriebronnen op het toilet.

Om voldoende bacteriën weg te schrobben is een wasbeurt van 20 tot 40 seconden nodig.

Vochtige handen trekken bacteriën aan. Je handen drogen is dus nét zo belangrijk als wassen.

Handreiniging is méér dan alleen schone handen

Jouw klanten, medewerkers of gasten een goede handreiniging aanbieden? Dan heb je meer nodig dan alleen de juiste middelen om je handen te wassen. Handhygiëne omvat het complete plaatje van handzeep, desinfectiemiddelen, dispensers en hygiënepapier. Onze oplossingen voor handhygiëne op een rijtje:

Handzeep voor iedere branche
Van bacteriostatische handzeep voor de voedselindustrie tot hoge kwaliteit werkplaatszeep: TOPP heeft voor iedere branche de juiste zeep in huis. Bekijk hier alle handzeep.

Extra zuinige foamzeep
Onze foamzeep is bij uitstek geschikt voor gebruik in kantoren, de horeca, op school en in de zorg. Door de schuimende werking heb je minder nodig dan normale handzeep. Hierdoor is de foamzeep extra zuinig in gebruik.

Bacteriedodende handdesinfectie
Op plekken waar veel ziekteverwekkers aanwezig kunnen zijn, zoals in een ziekenhuis of op school, biedt handdesinfectie uitkomst voor het écht goed reinigen van je handen. Van desinfectiezuil tot alcoholgel; met handdesinfectie dood je álle ziekteverwekkers.

Dispensers – in alle soorten maten
Een goede dispenser zorgt ervoor dat er altijd de juiste hoeveelheid zeep of spray wordt afgegeven. En met een no touch dispenser is zelfs aanraken niet meer nodig, waardoor je het hoogste hygiëneniveau aanbiedt.

Alles om je handen te drogen
Handen drogen is nét zo belangrijk als handen wassen. Papieren handdoekjes zijn nog steeds de meest hygiënische manier om je handen te drogen. Of kies je liever voor een duurzame optie, zoals een herbruikbare katoenen handdoekrol?

Een nog betere hygiëne?

 

Alles wat je wil weten over handhygiëne

Handhygiëne is het reinigen van je handen met als doel om vuil, micro-organismen en virussen te verwijderen.

Onder handhygiëne verstaan we het wassen van je handen, het desinfecteren van je handen en het verzorgen van je handen met handcrème.

Handhygiëne kun je op verschillende momenten toepassen. Voor de hand liggende redenen zijn bijvoorbeeld als je handen vies zijn, na een toiletbezoek, na het hoesten of niezen in je handen, na het snuiten van je neus en na het verschonen van je kind. Ook kan je handhygiëne toepassen na het aaien van (huis)dieren en na het schoonmaken. Handhygiëne kan je ook preventief toepassen, bijvoorbeeld bij binnenkomst in een winkel, restaurant, openbaar gebouw of kantoor (bijvoorbeeld door middel van een desinfectiezuil).

Je past handhygiëne toe door je handen te wassen met water en zeep of je handen te desinfecteren met handdesinfectie of handalcohol. Zijn je handen vuil? Gebruik dan water en zeep. Zien je handen er schoon uit maar wil je ze wel reinigen? Gebruik dan handdesinfectie of handalcohol.

Het doel van handhygiëne is het tegengaan van de verspreiding van ziekteverwekkers. De meeste ziektekiemen worden namelijk via onze handen overgebracht. Door je handen te wassen met water en zeep, stop je de (verdere) verspreiding van ziektekiemen en voorkom je dat jij zelf óf een ander ziek wordt.

Hoe vaak je je handen moet wassen is afhankelijk van wat je doet. Het spreekt voor zich dat je je handen wast als ze vuil zijn, als je van het toilet komt, als je rauwe kip hebt gesneden of als je in je handen hebt geniest. Werk je in de zorg, met jonge kinderen of met voedsel? Dan is het aan te raden om je handen extra vaak te wassen, om de verspreiding van ziekteverwekkers te voorkomen. Preventief je handen wassen is overigens sowieso goed, maar was je handen ook weer niet té vaak. Daarmee verliezen je handen namelijk hun vettige laagje en droog je je huid uit. Heb je hier last van? Gebruik dan een vette handcrème.

Op je handen kunnen wel miljoenen bacteriën leven. Maar schrik niet: dit zijn niet allemaal ziekteverwekkers. Door goed je handen te wassen verwijder je de bacteriën die virussen verspreiden van je handen, dit noemen we ook wel de transiënte bacteriën. Dit zijn exemplaren van buiten, die vanuit je omgeving op je handen komen. Daarnaast leven er ook lichaamseigen bacteriën op je huid, de zogeheten residente bacteriën. Deze krijg je niet weg met handen wassen, omdat ze diep in je huid zitten. Maar dat hoeft ook niet, want lichaamseigen bacteriën zijn onschuldig.

De beste manier om je handen te wassen is door deze stappen te volgen:

  1. Maak je handen goed nat onder stromend water
  2. Neem wat vloeibare zeep uit een zeeppompje of zeepdispenser
  3. Wrijf de zeep over je hele handen, óók tussen je vingers en onder je nagels
  4. Doe dit minimaal 20 tot 40 seconden lang
  5. Spoel de zeep zorgvuldig van je handen onder de stromende kraan
  6. Droog je handen goed af, en vergeet hierbij de ruimte tussen je vingers niet

Is er geen water in de buurt? Was je handen dan met een handdesinfectiemiddel.

 

Gemiddeld gezien wassen mensen hun handen te weinig én te kort. Vrouwen doen het wel iets beter dan mannen: zij wassen hun handen gemiddeld vier tot vijf keer per dag. Mannen houden hun handen hooguit drie keer per dag onder de kraan.

Desinfecterende zeep of gewone zeep zijn allebei effectief in het bestrijden van schadelijke bacteriën, virussen en vuil – mits je de zeep correct gebruikt. Zeep je handen dus goed in en was ze minimaal dertig seconden. Werk je in de zorg? Dan is een desinfecterende zeep beter. Omdat je werkt met patiënten met een sterk verminderde weerstand vormt ieder contact met ziekteverwekkers een gezondheidsrisico.