Hygiëne in het onderwijs

Uit onderzoek blijkt dat het slecht is gesteld met het hygiëneniveau op Nederlandse scholen. Maar liefst de helft van alle scholen is harstikke vies. Daarnaast geven 70% van de leraren aan dat zij klachten van leerlingen ontvangen over de hygiëne op school. Waar de meeste klachten over gaan? De toiletten zijn niet goed schoon, er hangt een vieze geur in de toiletruimte en de wc-bril plakt.

Veilige omgeving voor leerlingen en leraren

Een slechte hygiëne op school is niet alleen vervelend voor leerlingen én leraren, het vergroot ook de kans op het verspreiden van ziektes. Want wist je dat we na een bezoek aan het kleinste kamertje zo’n 200 miljoen bacteriën op onze handen hebben? Deze bacteriën komen  via onze slijmvliezen in ons lichaam terecht. Goed handen wassen is dus hartstikke belangrijk, maar zeker op plekken als scholen is het schoonhouden van de toiletruimte éxtra belangrijk.

Ook leidt slechte hygiëne ertoe dat leerlingen het toilet gaan vermijden. Ruim de helft van de basisschoolleerlingen geeft aan dat zij liever niet op school naar het toilet gaan. Dit heeft gevolgen voor het onderwijs: 43% van de leerlingen geeft aan regelmatig moeite te hebben met opletten in de les, omdat zij nodig naar het toilet moeten maar niet willen gaan.

Wat levert goede hygiëne op?

Met een goede hygiëne worden leerlingen minder snel ziek. Vooral jonge leerlingen zijn vatbaar voor ziektes, doordat hun afweersysteem nog in ontwikkeling is. Kinderen raken van alles aan op het toilet, spelen op school veel samen en eten aan dezelfde tafel als andere klasgenootjes. Door schoolgebouwen te voorzien van de juiste oplossingen, wordt de kans op verspreiding van infecties kleiner en kan het ziekteverzuim onder zowel leerlingen als leraren worden beperkt.

Tips voor optimale hygiëne

Door kinderen op jonge leeftijd een goede basis aan te leren over hygiëne, wordt dit een gewoonte. En als die goede basis eenmaal is gelegd, hebben we hier als samenleving met z’n allen profijt van. Direct aan de slag met de hygiëne op jouw school? Wij zetten een aantal tips op een rijtje:

  • Geef lessen over hygiëne, zodat leerlingen begrijpen waarom een goede hygiëne belangrijk is
  • Organiseer leuke én informatieve activiteiten rondom het onderwerp hygiëne
  • Betrek ouders en verzorgers door informatie te geven over goede hygiëne bij kinderen
  • Zorg voor een hygiënisch schone en frisse omgeving op school
  • Voorzie het toilet van instructies over handen wassen
  • Zorg altijd voor voldoende voorraad handzeep en handdesinfectie

TOPP helpt je met een oplossing op maat!

Met jarenlange ervaring in toilethygiëne op scholen weten we waar we het over hebben. Benieuwd hoe TOPP jouw school naar een hoger hygiëneniveau kan tillen? Wij komen graag langs voor een gratis adviesgesprek, waarin we inventariseren wat de beste oplossing is voor jouw school

Gratis adviesgesprek aanvragen

Gerelateerde oplossingen Alle oplossingen
Sectoren Sectoren

Sectoren

Met jarenlange ervaring in sectoren als restaurants en cafés, hotels, industrie, onderwijs, recreatie, zorg, kantoren of sportscholen weten we waar we het over hebben. Met welke oplossing mogen we jou helpen?

Bekijk sectoren
Toilethygiëne Toilethygiëne

Toilethygiëne

Altijd een fris & schoon toilet

Bekijk toilethygiëne
Dieptereiniging Dieptereiniging

Dieptereiniging

Een gezonde werk- en leefomgeving. Voor jou, je medewerkers én je klanten

Bekijk dieptereiniging
Geurmarketing Geurmarketing

Geurmarketing

Reuk bepaalt voor 75% ons gevoel, speel hierop in met de juiste geurbeleving en producten. Dé marketingmachine voor ondernemers

Bekijk geurmarketing
Deurmat op maat Deurmat op maat

Deurmat op maat

Houd vuil en vocht buiten de deur en geef direct je visitekaartje af

Bekijk deurmat op maat