15 apr 2020

Back 2 work? Maak een frisse start met onze 5 tips voor een hygiënische werkplek.

Het duurt nog even voordat we allemaal weer veilig naar kantoor mogen, maar tegen de tijd dat het weer kan, is een goede hygiëne natuurlijk de eerste prioriteit. Hoe zorg jij voor een minimale verspreiding van ziekteverwekkers op de werkvloer? Wij helpen je graag op weg met onze 5 tips.

Dat infectieziekten worden veroorzaakt door bacteriën, parasieten, schimmels en virussen, oftewel micro-organismen, is vandaag de dag geen nieuws meer. Ziekteverwekkers zijn vrijwel altijd onzichtbaar en worden verspreid door handen, voedsel, water, lichaamsvloeistoffen, lucht, voorwerpen, oppervlakten of dieren. Grof gezegd kan dus bijna alles geïnfecteerd zijn met micro-organismen. En hoewel lang niet alle micro-organismen ziektes verwekken, is het wél belangrijk om de hygiëne zo goed mogelijk te waarborgen. Juíst op openbare plekken. Op jouw werkplek bijvoorbeeld!

Stap 1 | Droog schoonmaken

Ga je zelf aan de slag? Begin dan met ‘droog’ schoonmaken. Hieronder verstaan we bijvoorbeeld het afstoffen van bureaus, kasten, deurklinken, etc. Werk van ‘schoon’ naar ‘vuil’ en van ‘hoog’ naar ‘laag’. Gebruik een microvezeldoek en/of een plumeau.

Stap 2 | Vochtige doek gebruiken

Wanneer alles goed is afgestoft, ga je aan de slag met een vochtige doek. Let op: gebruik enkel water en dus nog geen schoonmaakmiddelen.

Stap 3 | Middelen toepassen

Tijd om de handschoenen aan te trekken en de reinigingsmiddelen toe te voegen! Kies voor middelen die daadwerkelijk verkocht worden als reinigingsmiddelen en volg de instructies op de verpakking. Meng geen middelen met elkaar, dit kan een chemische reactie oproepen óf geeft een verminderd resultaat. Ook hier geldt: poets van schoon naar vuil en van boven naar beneden. Nadat alles goed gereinigd is kan er gestart worden met desinfecteren. Om oppervlaktes of voorwerpen goed te desinfecteren heb je te maken met inwerktijden, lees hiervoor altijd goed het etiket van het product. Liever tijd besparen en gebruik maken van een middel dat reinigt en tegelijkertijd desinfecteert? Bekijk dan onze desinfectant & reiniger.

Stap 4 | Niet vergeten: plekken en voorwerpen die veel worden aangeraakt

Vaak worden juist de plekken en voorwerpen die veel worden aangeraakt vergeten. Wees scherp en controleer goed of je deze plekken allemaal hebt gehad. Denk aan deurklinken, lichtschakelaars, doorspoelknoppen en kranen.

Stap 5 | Materialen wassen en drogen óf direct weggooien?

Ben je klaar met schoonmaken? Doe dan niet alle doekjes in een emmer om die vervolgens in een hoek te laten staan en te vergeten. Was de schoonmaakmaterialen, zoals moppen en doeken, op 60 graden en laat deze drogen in de lucht. Gooi wegwerpmaterialen direct weg. Vergeet ook niet om de andere schoonmaakmaterialen, bijvoorbeeld een trekker, te reinigen. Zo ga je bij een volgende schoonmaakbeurt weer goed voorbereid van start!

Vrijblijvend advies nodig of nog andere vragen?

Contact opnemen