1 dec 2022

Zo wordt wc-papier gemaakt

Wc-papier… We hebben het elke dag meerdere keren in de hand, maar sta je wel eens stil bij hoe toiletpapier wordt gemaakt? Het moet dun zijn, maar ook stevig. En dan bestaat het vaak ook nog uit meerdere lagen op elkaar. Een knap staaltje werk! Hoe wc-papier gemaakt wordt? Dat lees je hier!

Gemiddeld gebruiken we 57 velletjes toiletpapier per dag. Hoeveel rollen dat op weekbasis zijn, verschilt per persoon, want de ene toiletrol telt 200 velletjes, terwijl de andere maar liefst 480 velletjes bevat.

Van pulp tot papier

Maar hoe dan ook, al dit papier moet ergens vandaan komen. De belangrijkste grondstof voor wc-papier is celstof, wat ook wel (papier)pulp, papiervezel of cellulose wordt genoemd. Uiteraard komt toiletpapier van bomen, maar je hoeft niet bang te zijn dat speciaal hiervoor hele bossen worden gekapt.

De pulp wordt vervaardigd uit de resten die overblijven nadat de beste delen van de boom zijn gebruikt voor bijvoorbeeld producten van hout. De boomtop en alles wat overblijft na het zagen wordt versnipperd en ligt vervolgens enkele uren te weken in een bad met chemicaliën. Zo ontstaat houtpulp.

De moederrol

Deze papierpap wordt verhit en geplet zodat al het water eruit gaat. En zie daar: papier! Het is nu één gigantisch vel, dus dat is lastig vegen. Daarom wordt het opgerold tot de moederrol: één grote rol enkellaags papier. En met groot bedoelen we zo’n twee meter breed, zo’n 70 kilometer aan papier en met een gewicht van wel 3000 kilo.

Het proces loopt op rolletjes

De moederrol wordt weer afgewikkeld, zodat meerdere lagen kunnen worden samengevoegd. Deze lagen worden samengeperst (de bekende putjes in het wc-papier zorgen ervoor dat de lagen op elkaar blijven zitten), waarna machines de scheurlijntjes in het papier snijden. En dan is het alleen nog een kwestie van het papier om een kartonnen buis van twee meter breed te wikkelen en dit vervolgens met zagen in een handzaam formaat van zo’n tien centimeter te snijden.

Toiletpapier bestellen

Of je nu 1-laags wil of 3-laags, als rol of als losse velletjes, bij TOPP verkopen we het allemaal. Uiteraard denken we hierbij ook aan het milieu. Ons BlackSatino-toiletpapier is CO2-neutraal en voorzien van diverse keurmerken. Bekijk ons aanbod van toiletpapier en vraag vrijblijvend een offerte aan.