1 aug 2022

Op vakantie? 7 tips voor een hygiënisch bezoek aan het kleinste kamertje

Heerlijk, vakantie! Zon, zee, strand, relaxen en… een vies toilet. Helaas komt het regelmatig voor: onderweg naar je vakantiebestemming tref je een onhygiënisch snelwegtoilet. Of je maakt kennis met wat minder frisse toiletrituelen in het buitenland. Je zal niet de eerste zijn die na een paar dagen vakantie al last krijgt van buikpijn. Maar gelukkig kun je dat voorkomen! Wij geven tips.

Tip 1: Raak zo min mogelijk aan

Denk je dat een toiletbril veel bacteriën bevat? Schrik dan niet als we zeggen dat kranen, spoelknoppen en deurklinken tot wel 100 keer zoveel bacteriën bevatten! Probeer direct contact met deze objecten dus zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik bijvoorbeeld een papieren zakdoek in je hand om door te spoelen of de kraan open te draaien.

Tip 2: Gebruik geen zeepblok

In het buitenland zie je ze nog weleens liggen op de wastafel: een stuk zeep. Onze tip: gebruik ‘m niet. Dit onschuldige stukje zeep wordt door honderden – zo niet duizenden – mensen gebruikt. Was je handen in dat geval liever alleen met water.

Tip 3: Zorg voor een schone toiletbril

In sommige sanitaire ruimtes hangt een dispenser met toiletbrilreiniger. Als je deze ziet, gebruik ‘m dan zeker even om de toiletbril mee schoon te maken. Een andere optie is om de toiletbril te bedekken met toiletpapier, dat is alleen niet zo milieuvriendelijk. Door altijd zelf antibacteriële doekjes bij je te hebben kun je waar dan ook de toiletbril van een klein opfrisbeurtje voorzien.

Tip 4: Neem je eigen antibacteriële doekjes of handgel mee

Dat brengt ons gelijk bij de vierde tip. Antibacteriële doekjes of handgel zijn niet alleen handig om de toiletbril mee schoon te maken, je wast er ook je handen mee bij gebrek aan (schoon) water en/of zeep. Gebruik het regelmatig, zeker als je veel in openbare sanitaire ruimtes bent geweest.

Tip 5: Ga nooit met blote voeten naar het toilet

Ook al ben je op het strand of aan het zwembad: draag altijd slippers of schoenen als je een bezoek brengt aan het kleinste kamertje. Bacteriën nestelen zich makkelijk tussen je tenen of onder je nagels en verspreiden zich snel. Daar moet je niet aan denken als je na je toiletbezoek de auto, je hotelkamer of caravan instapt, toch?

Tip 6: Laat kinderen niet alleen

Als je zelf een bezoek brengt aan het toilet, laat je kind(eren) dan niet in de toiletruimte wachten. In korte tijd raken zij veel aan, waardoor bacteriën zich als een lopend vuurtje verspreiden. Als je kind vervolgens zijn of haar vingers in het mondje stopt of in de ogen wrijft, is de kans op buikgriep of een infectie groter. Toch samen naar het toilet? Neem je kind dan mee het wc-hokje in en was ná het toiletbezoek altijd goed jullie handen.

Tip 7: Doe de papiercheck

Je bent vast niet de enige die in een openbare toiletruimte als eerste checkt of er wel wc-papier aanwezig is. Maar wist je dat het óók goed is om te kijken naar de reservevoorraad? Staat de reserverol ‘open’ en in de buurt van het toilet, dan is de kans groot dat deze rol een bron van bacteriën is. Gebruik deze dus liever niet. Om te voorkomen dat je zonder papier komt te zitten, kun je het beste zelf een pakje zakdoekjes bij je dragen.

Met deze tips breng je met een gerust hart een bezoek aan het toilet op je vakantiebestemming. Wij wensen je alvast een hele fijne vakantie!