22 jun 2020

Ontsmettende handgel: waar op te letten?

Handgel. Sinds de uitbraak van het coronavirus is het niet meer weg te denken uit onze leefomgeving. Desinfectiezuilen bij de ingang van openbare ruimtes, maar ook kleinverpakkingen voor in de (hand)tas. Het is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Maar toch is de ene handgel de andere niet en zit er tussen de producten veel verschil. Waar moet je op letten bij het gebruiken van ontsmettende gels? Wij leggen het je uit, zodat je direct afrekent met ziekteverwekkers.

“Waarom zou ik een handgel gebruiken? Een goede zeep helpt toch ook?” Het goed wassen van je handen (minimaal 30 seconden) met bij voorkeur PH-neutrale handzeep helpt zeker, maar niet in elke situatie is dit mogelijk. Daarom zijn ontsmettingsmiddelen een goed alternatief, waarbij de reiniging net iets anders werkt. Zeep is bedoeld om vuil, en mogelijke virussen, los te weken en met water van je handen af te spoelen. Een gel dood virussen en andere micro-organismen ter plekke, dus ook direct op je handen. Het grootste verschil zit ‘m dus in het feit dat je bij zeep de virussen verplaatst en van je handen afspoelt, terwijl je bij een handgel de bacteriën direct doodt.

Zeg dag tegen virussen

Maar niet elke handgel is zo effectief als je denkt. Wanneer een desinfectiemiddel een N-nummer heeft, dan heeft het Ctgb (College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden) het middel toegelaten en kan je er vanuit gaan dat het product werkt tegen virussen, waaronder corona.

Reinigend én verzorgend

Maar het alcoholpercentage in het middel is misschien wel nóg belangrijker. Kijk daarom op het etiket om dit te checken. Wat is het gewenste percentage? Gebruik je een middel met alleen ethanol dan moet het product minstens 70 procent ethanol bevatten om bacteriën te doden. Als er ook nog andere soortgelijke stoffen verwerkt zijn, dan is een lager percentage geen probleem. En ontsmet jij je handen met een product met Aloë Vera en D-panthenol? Dan zorg je er met deze huidvriendelijke stoffen ook voor dat je handen niet uitdrogen.

Wil jij ook goed beschermt zijn tegen ziekteverwekkers? Wij helpen je graag. Kijk maar naar onze oplossingen.