21 jan 2020

Hoe moet je handen wassen?

Onze handen zijn een bron van ziekteverwekkers, virussen en bacteriën. Het is dus belangrijk om je handen goed en grondig te wassen. Hiermee voorkom je de verspreiding van ziektes. Maar hoe doe je dat nou precies: écht goed je handen wassen? Dat leggen we je graag uit in dit blog.

“Heb je je handen wel gewassen?” Als kind hoorde je dit ongetwijfeld met enige regelmaat van je ouders na een bezoekje aan het toilet. Ze hadden het bij het rechte eind, want handen wassen is belangrijk voor een goede hygiëne. Toch gebeurt het nog te weinig, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Miljoenen redenen om je handen te wassen

Tachtig procent van de infecties ontstaat door het niet wassen van je handen na bijvoorbeeld een toiletbezoek. Niet zo gek wanneer je bedenkt dat je na een bezoekje aan het kleinste kamertje zo’n 200 miljoen bacteriën op je handen hebt. Als je dan vervolgens met je handen je neus of mond aanraakt, kunnen er bacteriën via je slijmvliezen in je lichaam komen. En wist je dat in 47% van de gevallen een griepinfectie voorkomen kan worden door goed je handen te wassen? Reden genoeg om even dat water te laten stromen.

Instructie handen wassen

Wil je écht goed je handen wassen, volg dan onderstaande stappen:

  • Maak je handen goed nat onder stromend water
  • Neem wat vloeibare zeep uit een zeeppompje of zeepdispenser
  • Wrijf de zeep over je hele handen, óók tussen je vingers en onder je nagels
  • Doe dit minimaal 20 tot 40 seconden lang
  • Spoel de zeep zorgvuldig van je handen onder de stromende kraan
  • Droog je handen goed af, en vergeet hierbij de ruimte tussen je vingers niet
  • Je handen drogen is nét zo belangrijk

Je handen drogen is nét zo belangrijk

Vochtige handen trekken bacteriën aan. Het is dus ook heel belangrijk om je handen na het wassen goed te drogen. Het gebruik van een papieren wegwerphanddoekje is de meest hygiënische manier om je handen te drogen.

Lees ook: Dit is de meest hygiënische manier om je handen te drogen

Hoe lang handen wassen?

De effectiviteit van het handen wassen zit ook in de lengte van de wasbeurt. Want om voldoende bacteriën weg te schrobben is een wasbeurt van minimaal 20 tot 40 seconden nodig. De gemiddelde duur van een handen-was-sessie is echter slechts 6 seconden, dus ook daarin kunnen veel mensen nog een grote winst behalen.

Geheugensteuntje werkt

Vergeet je nog wel eens om je handen te wassen? Je bent niet de enige. Uit het Amerikaanse onderzoek is namelijk gebleken dat vooral mannen nog wel eens vergeten om na een toiletbezoekje richting de wastafel te lopen. Een geheugensteuntje blijkt dan goed te werken. Het onderzoek leerde namelijk dat in openbare ruimtes een bordje met daarop een herinnering om je handen te wassen effect heeft.

Handen wassen als geluksfactor

Toch is er naast het voorkomen van ziektes ook nog een andere reden om je handen te wassen. Het wassen van de handen blijkt namelijk een positief effect te hebben op de gemoedstoestand van mensen. Met schone handen voelen zij zich comfortabeler en veiliger.

Gouden tip

En dan nog een laatste tip om je voldoende te overtuigen toch echt richting die wastafel te lopen na een bezoekje aan het kleine kamertje. Wist je namelijk dat een zeeppompje vol met bacteriën zit en het daarom beter is ze te vervangen door een zeepdispenser? Niet voor niets dat wij in ons assortiment alleen maar dispensers aanbieden.

Weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.