14 jun 2024

Poepen op het werk een taboe? Zorg voor een comfortabele toiletervaring

Een grote boodschap doen is heel normaal. Toch schamen veel mensen zich ervoor als nummer twee zich aandient op het werk. Vooral vrouwen poepen het liefst pas als ze weer thuis zijn. Maar dit kan concentratie- en gezondheidsproblemen op het werk opleveren. Tijd om het poeptaboe te doorbreken!

Laten we beginnen bij het begin. Waarom poepen we liever niet in de baas z’n tijd? Uit onderzoek blijkt dat vooral vrouwen zich hiervoor schamen. Ze zijn bang dat een collega ná hen het toilet gebruikt en hun geur kan ruiken.

Maar schaamte is niet de enige reden. Ook de hygiëne op het werktoilet staat veel mensen in de weg om tijd te nemen voor een grote boodschap. Men is bang voor de poep van anderen, omdat je daar ziek van kan worden. En laten we eerlijk zijn: in een vieze toiletomgeving ben je ook liever zo snel mogelijk weer weg.

Lichamelijke problemen

Het ophouden van je ontlasting tot je thuis bent lijkt geen grote ramp, toch kan het lichamelijke problemen met zich meebrengen. Wanneer je aandrang voelt, bevindt de poep zich al in je dikke darm en deels in je endeldarm. Hier wordt de ontlasting van het vocht ontdaan. Hoe langer je poep op deze plek in je lichaam blijft, hoe harder het wordt. Dit leidt uiteindelijk tot verstopping.

Ook bestaat onze poep grotendeels uit afvalstoffen die je lichaam kwijt wil. Hoe langer deze afvalstoffen in je lichaam blijven, hoe groter de kans op klachten als hoofdpijn of vermoeidheid. Niet alleen vervelend, maar ook slecht voor de productiviteit.

Creëer een comfortabele toiletomgeving op werk

Als werkgever kun je zelf iets doen om het poeptaboe op jouw werk te doorbreken.

Het belangrijkste is om de wc’s in jouw bedrijf netjes en schoon te houden. Hiermee creëer je een comfortabele toiletervaring, waarin medewerkers zich veilig genoeg voelen om zichzelf eventjes terug te trekken.

Laat je medewerkers zich op hun gemak voelen op het toilet. Heel belangrijk: zorg ervoor dat de deuren van het toilet helemaal dichtkunnen, zodat jouw medewerkers niet het gevoel krijgen dat anderen hen kunnen horen.

Ook kun je ervoor zorgen dat het lekker ruikt. Zet een fijne geurspray neer, waar jouw medewerker na afloop zijn of haar geur mee kan maskeren. Wil je het helemaal goed doen, leg dan een boek of tijdschrift neer of zorg voor andere leuke manieren om de tijd op het toilet door te brengen.

Last but not least: maak het onderwerp gewoon bespreekbaar. Hoe meer mensen makkelijk praten over poepen op het werk, hoe lager de drempel wordt voor alle collega’s om een nummer twee te doen.

Unieke toiletservice

Bij TOPP begrijpen we hoe belangrijk een veilige en schone toiletomgeving is voor het welzijn en comfort van jouw werknemers. Daarom bieden wij een unieke toiletservice, waarbij we het kleinste kamertje stralend schoon, fris en geurvrij houden. Met onze periodieke service dragen wij bij aan een omgeving waarin medewerkers zich vrij voelen om het toilet te gebruiken zonder angst of schaamte.

Bekijk hoe wij jouw werkplek naar een hoger hygiëneniveau kunnen tillen.