1 dec 2023

Hygiënisch schoonmaken met een kleurensysteem van TOPP

Het doekje waarmee je het toilet schoonmaakt, gebruik je natuurlijk niet om óók de keuken te poetsen. Het klinkt logisch, maar het gaat nog wel eens mis. Vooral in de horeca is het belangrijk om hygiënisch schoon te maken, om voedselbesmetting te voorkomen. Het kleurensysteem voor onze schoonmaakmiddelen helpt hierbij. Lees maar.

Waarom kleurgebruik belangrijk is in de horeca

In keukens of andere horeca-omgevingen zie je vaak gele doekjes, rode borstels of blauwe flessen met schoonmaakmiddel. Ja, dat ziet er leuk uit, maar dat is niet de reden waarom men ze gebruikt. Ze zijn onderdeel van een kleurcoderingssysteem dat helpt kruisbesmetting te voorkomen.

De keuken maak je niet schoon met hetzelfde doekje dat je gebruikt voor het toilet. Doe je dit wél, dan bestaat de kans dat bacteriën uit het toilet zich verspreiden in de keuken en voedingsmiddelen kunnen worden besmet, met alle gevolgen van dien.

Werken met een kleurensysteem is daarom een essentieel onderdeel van de HACCP-normen.

Zo werk je met de verschillende kleuren

Eigenlijk is het heel simpel om met de verschillende kleuren te werken: koppel elk gebied binnen jouw horecaomgeving aan een bepaalde kleur. Gebruik bijvoorbeeld rood voor het sanitair, geel voor de keuken en blauw voor algemene ruimtes.

Zo is het voor iedereen duidelijk dat bijvoorbeeld rode doekjes, emmers en borstels gebruikt worden om het sanitair schoon te maken, en gele doekjes voor de keuken.

De voordelen van werken met kleurcodering

Het werken met de (HACCP-)kleurcodering biedt diverse voordelen op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne. Allereerst is er dus het verminderde risico op kruisbesmetting. Daarnaast wordt personeel zich bewuster van de inzet van schoonmaakmiddelen: dankzij de verschillende kleuren is het voor hen in één keer duidelijk voor welk gebied het desbetreffende product bedoeld is.

En door juist met kleuren te werken, voorkom je dat mensen die onoplettend zijn of een taalbarrière hebben, zomaar het verkeerde doekje of schoonmaakmiddel pakken. Daarnaast helpen de kleuren met het makkelijk scheiden van afval.

Kleurrijke schoonmaakmiddelen van TOPP

Ook bij TOPP werken we met een kleurensysteem, als onderdeel van een hygiëneplan. We gebruiken voor al onze schoonmaakmiddelen een doseersysteem dat op kleur is ingedeeld. Zo staat een rood doseersysteem bijvoorbeeld voor sanitaire reinigingsmiddelen, en een blauw doseersysteem voor keukenreiniging.

Gebruik je onze schoonmaakmiddelen, dan leggen we de kleurenindeling voor jou vast in een schoonmaakplan, waarin ook staat met welke middelen je welke objecten moet schoonmaken. De kleuren worden direct gekoppeld aan de doseersystemen van de reinigingsmiddelen.

Voorbeeld schoonmaakplan (gratis download!)

Ben je benieuwd hoe een schoonmaakplan eruitziet? Download dan hier een voorbeeld-schoonmaakplan van TOPP. In dit plan zie je precies hoe vaak je objecten dient schoon te maken én welke reinigingsmiddelen je hiervoor gebruikt, gekoppeld aan het kleurensysteem.

Wil je dat we jou helpen met het opzetten van een kleurcoderingssysteem of heb je hulp nodig bij het opstellen van een HACCP-plan? Wij komen graag langs om je hierbij te helpen en de mogelijkheden te bespreken. Neem hiervoor contact met ons op.