3 jan 2020

Droogloopmat of schoonloopmat; wat is het verschil?

Deurmatten: ze zijn onmisbaar in iedere winkel, op kantoor of in de horeca. Het is tenslotte hét visitekaartje van jouw organisatie. Het is toch de mat waarop jouw (potentiële) klant voor het eerst een stap zet in jouw zaak. Met de verschillende soorten die er op de markt bestaan, ontstaat er al gauw verwarring over welke mat het meest geschikt is voor welke situatie. Wat is het verschil tussen een droogloopmat of schoonloopmat? Wij leggen het je uit!

De bekende ‘Welkomstmat’ voor de deur, wie kent ‘m niet? Waar particulieren meestal kiezen voor een ‘gewone’ deurmat, kiezen zakelijke klanten vaker voor een droogloopmat of een schoonloopmat. Vaak worden deze matten door elkaar gehaald, terwijl ze toch écht van elkaar verschillen. Hieronder lees je de belangrijkste eigenschappen van een droogloop- en schoonloopmat, waardoor je de beste keuze kunt maken voor jouw bedrijf.

Droogloopmat

Het woord zegt het eigenlijk al. Een droogloopmat zorgt ervoor dat, wanneer je eroverheen loopt, je schoenen direct goed gedroogd worden. Deze mat houdt vocht buiten de deur en voorkomt glijpartijen. De matten zijn gemaakt van een combinatie van katoen en polyester. Katoen heeft als eigenschap dat het veel vocht opneemt, waardoor het meeste vuil en vocht direct wordt verwijderd. Een droogloopmat kan drie tot vier keer zijn eigen omvang aan water absorberen! Polyester zorgt ervoor dat de mat ook weer snel opdroogt. De droogloopmat is een wat stugge mat die als het ware werkt als een handdoek, waardoor het vocht niet mee naar binnen wordt genomen.

Schoonloopmat

Een schoonloopmat zorgt voor een diepe reiniging van de schoenen, alléén door eroverheen te lopen. De nylon vezels in de mat schrapen de schoenen schoon, waardoor het meeste vuil en vocht van je schoenen wordt geveegd. Daarnaast is een schoonloopmat ook bestand is tegen chemicaliën, vetten en oliën. Deze mat neemt ook vocht op, maar iets minder dan een droogloopmat.

Stelregel 

Een schoonloopmat heeft dus een dubbelfunctie, want niet alleen vocht wordt tegengegaan maar ook vuil wordt grotendeels direct van je schoenen verwijderd. Een droogloopmat absorbeert daarentegen weer meer vocht. Om de juiste keuze te bepalen, kun je onderstaande stelregel toepassen:

  • Een droogloopmat ligt het best op een plek waar het belangrijk is om nattigheid buiten de deur te houden, zoals in winkels, op kantoren of in de horeca. Zeker als je een gladde vloer hebt, voorkomt een droogloopmat nare glijpartijen.
  • Een schoonloopmat ligt het best op een plek waar vuil het grootste probleem is, zoals in een werkplaats of fabriek. Zeker omdat deze mat ook goed bestand is tegen chemicaliën, vetten en oliën.

Ook mogelijk met logo!

En wist je trouwens dat we voor de zakelijke markt de matten ook kunnen voorzien van een logo of persoonlijke boodschap? Zo zorg je direct bij de eerste stap over de drempel voor een professionele indruk.

Vind je het ondanks onze tips nog lastig om een keuze te maken? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen