26 okt 2022

Nationaal Toiletonderzoek 2022: bijna 60% van de toiletten is hartstikke vies

De resultaten van het Nationaal Toiletonderzoek zijn bekend. En wat blijkt? De kans dat je in Nederland een schoon toilet aantreft is slechts 40,4%. Dat betekent dat bijna 60 procent van de toiletten buiten de deur hartstikke vies is. Lees je mee?

Het Nationaal Toiletonderzoek wordt ieder jaar gehouden door vakblad Service Management. Met een anonieme steekproef testen zij zo’n 150 openbare toiletten in Nederland. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek:

  • De kans dat je buiten de deur een schoon toilet treft is met 40,4 procent zeer laag.
  • Damestoiletten zijn iets schoner dan herentoiletten. Al is het verschil maar klein.
  • In de horeca zijn de toiletten het schoonst.
  • De meeste viezigheid bevindt zich op de wc-bril.

Damestoiletten zijn nét iets schoner

Met een verschil van slechts 1 procentpunt zijn damestoiletten nét iets schoner dan herentoiletten. Bij de heren troffen de onderzoekers in 40 procent van de gevallen een schoon toilet aan, bij de dames was dit in 41 procent van de gevallen zo. Geen statistieken om trots op te zijn, maar het kan nóg erger. In 2006 was slechts 12 procent van de openbare toiletten schoon; één op de acht dus…

De wc-bril is het meest vies

Tijdens het onderzoek is het onzichtbare vuil op vier contactoppervlakken in en rond het toilet gemeten. Ga je buitenshuis naar het toilet, wees dan extra alert op de volgende plekken:

  • In 29 procent van de gevallen trof het onderzoeksteam een vieze zitting aan.
  • Daarna volgt de knop van de kraan – met 21 procent.
  • De spoelknop bleek in 17 procent van de gevallen vuil.
  • Het handvat aan de binnenkant van de toiletdeur is met 9 procent het minst vervuild.

De schoonste toiletten vind je in de horeca

De steekproef werd gehouden in vier sectoren: de zorg, de horeca, openbare gebouwen en warenhuizen. De toiletten in de horeca kwamen als beste uit de bus. In 45 procent van de gevallen tref je hier een schoon toilet aan. Opmerkelijk genoeg vind je in de zorgsector de meest vieze toiletten. Slechts 29 procent van de toiletten in zorginstellingen is schoon.

Goede toilethygiëne uitbesteden

Hoewel de resultaten uit het Nationaal Toiletonderzoek niet zó slecht zijn als in 2006, valt er nog wel een wereld te winnen op het gebied van toilethygiëne. Merk je dat het in jouw horecazaak, zorginstelling, kantoor of bedrijf ook beter kan? Maar ontbreekt het je aan tijd of medewerkers om het goed aan te pakken? Wij nemen de zorg voor een goede toilethygiëne graag uit handen. Met onze beproefde methode garanderen wij jou na iedere reinigingsbeurt zeven dagen lang een schoon, fris én bacterievrij toilet. Beloofd! Vraag een gratis adviesgesprek aan en we vertellen je meer.

Vraag adviesgesprek aan