Weetjes over het toilet
27 jun 2022

Weetjes over het toilet

2500 toiletbezoeken per jaar zorgen ervoor dat we in ons leven één tot drie jaar moeten ‘zitten’. Reden genoeg om ons eens goed te verdiepen in het kleinste kamertje.

115 wc-rollen per jaar

We hebben het misschien niet direct in de gaten, maar jaarlijks verdwijnen er behoorlijk wat velletjes wc-papier door de riolering. In Nederland verbruiken we per jaar zo’n 21.000 velletjes. Dat komt neer op 60 velletjes per dag. De teller per huishouden ligt daarmee gemiddeld op 115 wc-rollen per jaar.

22 liter drinkwater per dag

Ook de getallen voor wat betreft het waterverbruik zijn opvallend te noemen. Wist je dat we per dag gemiddeld 22 liter drinkwater doorspoelen? En dat is eigenlijk hartstikke zonde! Gelukkig hoef je je met de watervrije urinoirs van URIMAT niet langer schuldig te voelen!

Een toilet is niet vanzelfsprekend

Een toilet lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. UNICEF onthulde in 2018 dat maar liefst 60 procent van de wereldbevolking (4,5 miljard mensen!) thuis géén toilet heeft om veilig onze grote en kleine boodschappen weg te kunnen spoelen.

Het spoeltoilet komt uit de 16e eeuw

Volgens de Britse beroepsvereniging van urologen is John Harrington, de peetzoon van Elizabeth I, de uitvinder van het eerste spoeltoilet! De voorloper van het moderne toilet had een klep die water uit de tank liet lopen en een spoelontwerp om de pot te legen. Later bedacht Alexander Cumming de S- en U-bocht om nare geuren te verdrijven.

Het achterste hokje

Je kent ze wel, de wc-hokjes in openbare ruimtes. Wanneer niet alle hokjes bezet zijn, blijken de meeste mensen onbewust te kiezen voor het achterste hokje in de rij. De reden? Doordat het hokje aan één kant aan de muur grenst hebben mensen het gevoel meer privacy te hebben. Wat ze waarschijnlijk níét weten is dat de hygiëne juist in dat achterste hokje vaak het minst is in vergelijking met de overige wc’s in dezelfde rij. Behalve bij de toiletten van TOPP, natuurlijk. 😉

Het duurste toilet kost 23 miljoen dollar

Sinds 2020 maakt het International Space Station gebruik van een toiletsysteem dat maar liefst 23 miljoen dollar kostte. Maar daardoor is het wel 65 procent kleiner en 40 procent lichter dan de voorganger. Het systeem bevat onder meer een urinetrechter en een stoel die is gemaakt om meer comfort te bieden aan de vrouwelijke bemanningsleden.

60% van de vrouwen hangt

Op een vreemde wc-bril gaan zitten is voor veel mensen een echte no-go. Het idee dat andere mensen op dezelfde pot hebben gezeten, zorgt ervoor dat we dit liever niet doen. Vrouwen blijken daarin het meest stellig te zijn, want zes op de tien dames ‘hangt’ liever boven de toiletpot. De heren zijn daarin wat minder moeilijk. Daar vertikt slechts 15 procent het om op de bril te gaan zitten. Gelukkig hebben wij dé oplossing voor dit ‘probleem’: de zelfreinigende toiletbril van Hygolet!

Tijdverdrijf op het toilet

Ondanks dat we heel wat tijd doorbrengen op het toilet vervelen wij ons daar niet. Waar vroeger wel eens de krant erbij werd gepakt, wordt een toiletbezoek steeds vaker gecombineerd met een smartphone in de hand. Appen, spelletjes spelen of zelfs het voeren van hele telefoongesprekken is voor veel mensen tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld.

Kies voor goede toilethygiëne

Zie jij dankzij alle toiletfeitjes door de bomen het bos niet meer en wil je betrouwbaar advies voor goede toilethygiëne? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of plan een gratis adviesgesprek in.

Neem contact op