31 jan 2024

Slechte hygiëne van schooltoiletten: alle feiten en cijfers op een rij

Vieze schooltoiletten leiden ertoe dat leerlingen het toilet gaan vermijden. Ruim de helft van de bassischoolleerlingen geeft aan dat zij liever niet op school naar het toilet gaan. Bij middelbare scholieren is dat zelfs 59%. Dit heeft gevolgen voor het onderwijs: 43% van de leerlingen geeft aan regelmatig moeite te hebben met opletten in de les, omdat zij nodig naar het toilet moeten maar niet willen gaan.  

Slechte hygiëne leidt tot meer ziekteverzuim

Een slechte hygiëne op school is niet alleen vervelend voor leerlingen én leraren, het vergroot ook de kans op het verspreiden van infectieziektes. Denk bijvoorbeeld aan diarree, misselijkheid, braken en luchtweginfecties.  

Na een toiletbezoek hebben we zo’n 200 miljoen bacteriën op onze handen, die via de slijmvliezen in ons lichaam terecht kunnen komen. Goed handen wassen na een toiletbezoek is dus heel belangrijk, maar een hygiënische toiletruimte speelt een nog veel crucialere rol. Van (basisschool)kinderen kun je immers niet verwachten dat zij het belang van goed handen wassen altijd in acht nemen.  

Slechte toilethygiëne is daarmee één van de oorzaken van het hoge ziekteverzuim in het onderwijs. Volgens het CBS was in 2022 het ziekteverzuim in het onderwijs gemiddeld 6,9%, terwijl het landelijke gemiddelde 4,9% was. Zorgwekkende cijfers, die voor een groot deel voorkomen kunnen worden met een goede hygiëne op school.  

Toenemende gezondheidsklachten bij leerlingen

Naast het verhoogde risico op infectieziekten kunnen onhygiënische toiletten in het onderwijs negatieve gevolgen hebben op de gezondheid van leerlingen. Dit geldt vooral wanneer leerlingen hun toiletbezoek uitstellen tot ze weer thuis zijn. Wanneer leerlingen niet naar het toilet durven en daarom hun behoeften ophouden, kan dat leiden tot fysieke problemen. Zo zijn maag- en darmklachten, zoals constipatie, blaasontsteking en urineweginfecties, direct te linken aan het uitstellen van een toiletbezoek.  

Concentratieproblemen

Dat onhygiënische toiletten in het onderwijs invloed hebben op de gezondheid van leerlingen is wel duidelijk. Maar wist je dat het ook invloed heeft op hun concentratievermogen? Doordat ze hun behoeften ophouden kunnen leerlingen zich minder goed focussen op de lesstof waardoor ze steeds minder opnemen in hun brein. Naast het feit dat de klachten dus pijnlijk kunnen zijn, kunnen ze ook de schoolprestaties van leerlingen beïnvloeden. 

Oplossing: kennis, bewustwording en een grondige reiniging

Verschillende onderzoeken zijn het erover eens: het ontbreekt scholen in Nederland aan een goede toilethygiëne. Dit heeft impact op de gezondheid van leerlingen en leraren en op het onderwijs.  

Dat kan beter, vinden wij. En dat begint met een goede basis. Door kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van het belang van een goede hygiëne, wordt dit een gewoonte. En als die goede basis eenmaal is gelegd, hebben we hier als samenleving met z’n allen profijt van. Een aantal tips:  

  • Introduceer hygiëneregels en hang deze op diverse ‘hotspots’, zoals naast de buitendeur, boven de wasbak of op de deur van de toiletruimte 
  • Geef lessen over hygiëne, zodat leerlingen begrijpen waarom een goede hygiëne belangrijk is 
  • Organiseer leuke én informatieve activiteiten rondom het onderwerp hygiëne, bijvoorbeeld tijdens de Nationale Gezondheidsweek 
  • Betrek ouders en verzorgers door informatie te geven over goede hygiëne bij kinderen 
  • Zorg voor een schone, frisse en veilige omgeving op school 
  • Voorzie het toilet van instructies over handen wassen 
  • Faciliteer goed functionerende sanitaire voorzieningen zoals zeepdispensers, handdoekautomaten en toiletrolhouders 
  • Zorg altijd voor een voldoende voorraad aan handzeep, handdesinfectie en handdoekjes 

Ook het bieden van een schone, frisse en veilige toiletomgeving is belangrijk. Een schoon toilet wordt immers aantrekkelijker om te gebruiken. Door de sanitaire hygiëne op orde te houden en schoolgebouwen te voorzien van de juiste oplossingen, wordt de kans op verspreiding van infecties kleiner. Hierdoor kan het ziekteverzuim onder zowel leerlingen als leraren worden beperkt. 

TOP(P) hygiëne op jouw school

Als specialist op het gebied van toilethygiëne helpen wij scholen graag bij het verbeteren van de hygiëne op school. Wij zorgen niet alleen voor schone toiletten, maar óók voor werkende zeepdispensers en voldoende toiletpapier.  

Er zijn al zo veel dingen waar scholen zich mee bezig moeten houden en juist daarom helpen wij graag als partner op het gebied van hygiëne. 

Benieuwd hoe TOPP jouw school naar een hoger hygiëneniveau kan tillen? Vraag een vrijblijvende offerte of adviesgesprek aan. Wij komen graag langs voor een gratis adviesgesprek, waarin we inventariseren wat de beste oplossing is voor jouw school.