8 nov 2022

Wat zegt de pH-waarde over een reinigingsmiddel?

Reinigingsmiddelen spelen een grote rol bij het effectief verwijderen van vuil en aanslag. Maar voor verschillende soorten vuil bestaan ook weer verschillende soorten reinigingsmiddelen. De pH-waarde van deze reinigingsmiddelen bepaalt de effectiviteit en toepassing van het product. Een zuur reinigingsmiddel heeft immers een andere werking dan een neutraal of alkalisch product. Wij leggen je uit wat de verschillen zijn.

PH is de afkorting van de Latijnse term ‘potentia hydrogenii’, wat letterlijk ‘waterstof-ionen-concentratie’ betekent. De pH-waarde geeft de zuurgraad van een reinigingsmiddel aan, op een schaal van 0 tot 14. Een reinigingsmiddel met een pH-waarde van 0 is zuur, een pH-waarde van 7 is neutraal en een pH-waarde van 14 is alkalisch (of basisch). Dus hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder het product.

Kalk en roest verwijderen? Kies voor een product met een lage pH-waarde

Reinigingsmiddelen met een lage pH-waarde, zure producten dus, zijn zeer geschikt voor het verwijderen van kalkaanslag, roest, cement en hardnekkig vuil. Het zuur lost het vuil op, waardoor het makkelijker verwijderd kan worden. Om deze reden worden reinigingsmiddelen met een lage pH-waarde veel gebruikt in vochtige omgevingen, waar kalkresten en roest voorkomen. Denk aan een toiletruimte of de doucheruimtes in een sportschool.
Producten met een neutrale pH-waarde zijn huidvriendelijk

Reinigingsmiddelen met een pH-waarde van 7 zijn neutraal. Deze producten zijn dus niet zuur én niet alkalisch. PH-neutrale producten hebben dezelfde zuurgraad als onze huid, waardoor deze producten huidvriendelijk zijn. Neem bijvoorbeeld onze PH-neutrale handzeep.

Ontvetten? Kies voor een product met een hoge pH-waarde

Reinigingsmiddelen met een hoge pH-waarde zijn alkalisch. Deze producten zijn zeer geschikt om te ontvetten. Vetten zijn in de basis zuur, daardoor hebben ze een alkalische tegenhanger nodig om deze vervuiling te reinigen. Hoe hoger de pH-waarde, hoe krachtiger de ontvettende werking van het product. Bekende voorbeelden van alkalische reinigingsmiddelen zijn zeep, soda of ammonia.

Reinigingsmiddelen veilig gebruiken

Ga je aan de slag met reinigingsmiddelen met een hoge óf lage pH-waarde? Let dan goed op je veiligheid. Zowel zure als alkalische reinigingsmiddelen kunnen bij verkeerd gebruik schade toebrengen aan je huid en ogen. Draag dus altijd handschoenen en lees de veiligheidsinstructies op de verpakking.

Let er ook op dat je nooit zure en alkalische middelen met elkaar mengt. Niet alleen verliezen beide reinigingsmiddelen hierdoor hun werking, maar – nog belangrijker – er kan ook een heftige chemische reactie ontstaan. De damp die hierbij vrijkomt is erg schadelijk voor je gezondheid. Don’t try this at home/work, dus!

Reinigingsmiddelen van TOPP

TOPP heeft een eigen programma reinigingsmiddelen, met verschillende pH-waardes. Denk aan schoonmaakmiddelen, desinfectiemiddelen en vaatwasmiddelen. De meeste zijn milieuvriendelijk en werken op basis van micro-organismen. Dit betekent dat de middelen reinigen, geuren verdrijven en ontstoppen met behulp van bacteriën en enzymen. Bekijk hier een overzicht van onze producten.

Advies op maat nodig? Wij helpen je graag!

Vraag een adviesgesprek aan