1 jun 2021

Dit is de meest hygiënische manier om je handen te drogen

Je handen wassen na een bezoek aan een openbaar toilet? Dat is natuurlijk vanzelfsprekend. Maar daarna sta je vaak voor een keuze: droog je je handen met papier, aan een katoenen handdoekrol of gebruik je een warmeluchtdroger? In principe is het wassen én drogen van je handen altijd goed, maar een recent Brits onderzoek heeft aangetoond wat nu écht de meest hygiënische optie is. Lees je mee?

In de prullenbak ermee

De zoektocht naar de meest hygiënische methode om handen te drogen is al jaren interessant voer voor wetenschappelijke onderzoeken. Papier, katoen of lucht: de strijd tussen deze drie opties is al decennia oud. Volgens de Britse studie is (wederom) gebleken dat papier de meest hygiënische optie is om je handen te drogen, bijvoorbeeld met een papieren handdoekje of een papieren handdoekrol. Door je handen op deze manier te drogen blijven de bacteriën aan de vezels van het papier plakken. En na het drogen gooi je het papier zó in de prullenbak.

En hoe zit het met katoen?

Ook katoen is een hygiënische manier om je handen te drogen. De wrijving tussen het katoen en je handen zorgt voor een afname van bacteriën. Daarnaast heeft katoen als voordeel dat het vriendelijker is voor de huid én voor het milieu. Waar papieren handdoekjes zorgen voor extra afval, gaat een katoenen handdoekrol ca. 200 droogbeurten mee. Daarna wordt ‘ie gewassen en kan de handdoekrol opnieuw gebruikt worden.

Blootstelling aan ziektekiemen

De minst hygiënische manier om je handen te drogen? Dat is een Jetdroger, een extra krachtige luchtdroger die je handen in enkele seconden droogt. Door de krachtige luchtstroom worden bacteriën niet opgenomen, maar juist door de lucht verspreid. Hierdoor word je als bezoeker van een sanitaire ruimte onbedoeld blootgesteld aan ziektekiemen. Geef je toch de voorkeur aan het drogen van je handen met lucht? Met een warmeluchtdroger is de verspreiding van bacteriën vele malen kleiner dan bij het gebruik van een Jetdroger.

Wat je voorkeur ook is, TOPP heeft voor elke sanitaire ruimte een oplossing in huis. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.