21 jan 2020

Hoe belangrijk is het wassen van je handen?

“Heb je je handen wel gewassen?” Als kind hoorde je dit ongetwijfeld met enige regelmaat van je ouders na een bezoekje aan het toilet. Ze hadden het bij het rechte eind, want handen wassen is belangrijk voor een goede hygiëne. Toch gebeurt het nog te weinig, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Tachtig procent van de infecties ontstaat door het niet wassen van je handen na bijvoorbeeld een toiletbezoek. Niet zo gek wanneer je bedenkt dat je na een bezoekje aan het kleine kamertje zo’n 200 miljoen bacteriën op je handen hebt. Als je dan vervolgens met je handen je neus of mond aanraakt, kunnen er bacteriën via je slijmvliezen in je lichaam komen. En wist je dat in 47% van de gevallen een griepinfectie voorkomen kan worden door goed je handen te wassen?  Reden genoeg om even dat water te laten stromen.

Geheugensteuntje werkt

Maar er zijn nog meer opvallende zaken te melden over het wel of niet wassen van je handen. Zo voorzien we ’s ochtends vaker onze handen van een goede schrobbeurt dan later op de dag en blijken vrouwen hun handen überhaupt vaker te wassen dan mannen. Bij de groep die vergeet na een toiletbezoekje nog wel eens richting de wastafel te lopen blijkt een geheugensteuntje goed te werken. Het onderzoek leerde namelijk dat in openbare ruimtes een bordje met daarop een herinnering om je handen te wassen effect heeft.

Lange schrobbeurt

Ondanks dat een grote groep mensen wel actief hun handen wast, blijkt  een gedeelte daar alsnog niet goed mee weg te komen. Om voldoende bacteriën weg te schrobben is een wasbeurt van minimaal 20 tot 40 seconden nodig. Meer dan de helft van de proefpersonen kwam niet verder dan zes seconden. Ook daarin is dus grote winst te behalen.

Geluksfactor

Toch is er naast het voorkomen van ziektes ook nog een andere reden om je handen te wassen. In tachtig procent van de gevallen blijkt het wassen van de handen namelijk een positief effect te hebben op de gemoedstoestand van mensen. Zij voelen zich meer op hun gemak wanneer ze andere mensen de hand moeten schudden.

Gouden tip

En dan nog een laatste tip om je voldoende te overtuigen toch echt richting die wastafel te lopen na een bezoekje aan het kleine kamertje. Wist je namelijk dat een zeeppompje vol met bacteriën zit en het daarom beter is ze te vervangen door een zeepdispenser? Niet voor niets dat wij in ons assortiment alleen maar dispensers aanbieden. Neem hierover contact met ons op voor meer informatie.

 

Terug naar overzicht