Geurmarketing
20 dec 2021

Geurbeleving op de werkvloer

De geur van nieuwe schoenen doet je beseffen dat ze nog ongedragen zijn, terwijl de geur van vers brood je mag laat knorren. Maar welke geuren kun je inzetten op de werkvloer en welk effect hebben die dan op je werknemers?

Vrijwel iedereen weet dat bepaalde kleuren een specifiek effect kunnen hebben op mensen. Zo staat rood voor gevaar, passie en actie, terwijl groen mensen het idee geeft dat ze goed bezig zijn.

Geuren werken op een soortgelijke manier, al staan weinig mensen daar nog bij stil. En dat terwijl geurmarketing juist zo’n krachtig middel is. Door bepaalde geuren te verspreiden op de werkvloer kun je mensen in een bepaalde staat brengen. Laten we eens kijken naar welke geuren er zoal zijn en wat die doen.

Lavendel geeft rust

De geur van lavendel geeft rust. Thierry Baudet gaf al eens toe graag aan een lavendelzakje te ruiken, maar wie dat op een wat subtielere manier wil doen kan een geurmachine gebruiken om de geur van deze paarse plant te verspreiden.

Het effect dat lavendel heeft is rustgevend en stressverlagend. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat lavendelolie kan leiden tot significante verlagingen van de bloeddruk, hartslag en huidtemperatuur. Proefpersonen die lavendelolie inhaleerden gaven aan zich op een actieve manier meer ontspannen te voelen dan proefpersonen die alleen een basisolie tot zich namen.

Pepermunt stimuleert

Pepermuntolie zorgt voor een betere toevoer van het bloed door het lichaam en naar de hersenen. Het verbetert de prestaties bij veeleisende cognitieve taken en vermindert tegelijkertijd de toename van mentale vermoeidheid die gepaard gaat met dit denkwerk.

Andere geuren die ook helpen bij het verbeteren van onze concentratie zijn zwarte peper, citroen en rozemarijn. Stuk voor stuk kunnen ze een gunstig effect hebben op mensen die mentaal uitgeput zijn of zich slecht kunnen concentreren.

Minder tieptypfouten met citroen

In Japan deed de Takasago Corporation onderzoek naar de invloed van geuren op de typnauwkeurigheid van secretaressen. Het bleek dat 54 procent van de testpersonen minder fouten maakte als ze citroen konden ruiken, 33 procent presteerde beter dankzij de geur van jasmijn en 20 procent maakte minder fouten dankzij de rustgevende geur van lavendel.

Nu kun je een van bovenstaande geuren inzetten op kantoor of op de werkvloer, maar misschien zit je helemaal niet te wachten op de geur van lavendel, omdat die je te veel doet denken aan een luchtverfrisser (of Thierry Baudet). Gelukkig weten wij álles van geuren en kunnen we je in dit geval laten kennismaken met bergamot. Deze warme fruitgeur bevat bepaalde stoffen waardoor de olie qua effect lijkt op lavendel. Net zo effectief, maar het ruikt toch anders!

Keuze uit 9.000 geuren

Wie bieden geurmachines die werken aan de hand van etherische oliën en toepasbaar zijn in ruimtes tot 5.000m². Daarnaast bieden we een geurenpalet dat bestaat uit maar liefst 9.000 geuren, ieder met hun eigen functie.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.