18 jul 2023

Hoe alkalische producten helpen tegen een gladde vloer

‘Pas op, glad!’ Is dat een bordje dat je regelmatig neerzet na het dweilen van de vloer? Een gladde vloer na het dweilen kan vervelende situaties opleveren, zeker in een openbare ruimte of een ruimte waar veel gelopen wordt, zoals een keuken. Om de veiligheid van medewerkers, collega’s en gasten te garanderen, is het dweilen van de vloer met het juiste schoonmaakmiddel cruciaal. In deze blog geven wij tips over hoe je een gladde vloer na het dweilen voorkomt. En leggen we uit waarom een alkalisch-product het wondermiddel hiervoor is.

Alkalisch betekent dat het een iets hogere pH-waarde heeft dan gemiddeld. pH geeft de zuurgraad aan in alles dat water bevat. Water zelf heeft een neutrale pH-waarde; een waarde van 7. Wanneer iets een hogere zuurgraad heeft, spreek je van een alkalische-waarde. Alles dat lager is dan 7, is zuur.

Verschillende pH-waardes in schoonmaakmiddelen

Ook schoonmaakmiddelen hebben een pH-waarde. De verschillende pH-waardes in schoonmaakmiddelen hebben verschillende functies. Een schoonmaakmiddel met een lage pH-waarde (een pH-waarde onder 7) is een zuur product. Zuur heeft een ontkalkende werking en werkt goed tegen kalk en roest. Een standaard allesreiniger heeft vaak een pH-waarde van 7 en is daarmee een neutraal schoonmaakmiddel. Een alkalisch schoonmaakmiddel heeft een pH-waarde van 8 tot en met 14. Dat maakt dat een alkalisch schoonmaakproduct een goede ontvetter is.

Waarom een alkalisch schoonmaakmiddel?

Een vettig oppervlak is in de basis zuur. Zoals je net gelezen hebt, betekent dit dat het een lage pH-waarde heeft. Gebruik je dus een alkalisch schoonmaakproduct op je vloer, dan neutraliseert dit de vettigheid en zorgt het zo voor minder kans op gladheid. Een alkalisch schoonmaakmiddel is daarom het ideale product voor het schoonmaken van keukenvloeren, zeker wanneer hier veel frituurvet wordt gebruikt. Voorbeelden van alkalische reinigingsmiddelen die je misschien wel kent zijn soda, zeep, azijn of ammonia.

Hoe voorkom je een gladde vloer?

De oplossing tegen een gladde vloer na het dweilen is dus zorgen voor een minder vet oppervlak. Dit doe je door in eerste instantie de vloer goed te drogen of af te nemen met goed poetspapier en een trekker. Gebruik ter reiniging een alkalisch product om de vettigheid op de vloer te neutraliseren. Schrob vervolgens de vloer goed met een schrobborstel en trek droog. Is de gladheid hardnekkig? Herhaal dit proces dan een aantal keer en gebruik eventueel wat meer alkalisch schoonmaakmiddel. De verhouding water en schoonmaakmiddel is erg belangrijk voor de optimale pH-waarde.

Veiligheid voorop

Voor zowel schoonmaakmiddelen met een hoge als lage pH-waarde geldt: let goed op je veiligheid! Bij verkeerd gebruik kunnen beide producten schade aanbrengen aan je huid en ogen. Draag voor de veiligheid altijd handschoenen en veiligheidsbril en lees zorgvuldig de veiligheidsinstructies op de verpakking. Let er daarbij ook op dat je zure en alkalische schoonmaakmiddelen nooit met elkaar mengt. Het mengen zorgt voor een chemische reactie, waarvan de damp schadelijk is voor je gezondheid. Daarnaast verliezen beide middelen hun werking, zonde dus!

Jouw gladde vloer nog steeds glad?

Is jouw vloer na het toepassen van deze tips nog steeds te glad? Neem dan contact met ons op! Wij komen persoonlijk langs voor een gratis advies over jouw gladde vloer.