10 sep 2019

De hygiënecode: wat houdt het in?

Wanneer je werkt met mensen en middelen, krijg je ermee te maken: de hygiënecode. Deze code beschrijft hoe hygiëne en veiligheid binnen een bedrijf bewaakt wordt. Iedere horecaondernemer is verplicht zich hieraan te houden. Wat deze code precies inhoudt op het gebied van sanitair? Wij praten je bij.

Voedselveiligheidsplan HACCP


HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Dit voedselveiligheidssysteem belicht alle situaties op het gebied van veiligheid en hygiëne binnen een bedrijf. De risico’s, gevolgen én oplossingen worden in dit document geanalyseerd. Iedereen die binnen het bedrijf werkzaam is moet kennis hebben van het veiligheidsplan/ de hygiënecode. Het volgen van een cursus HACCP Hygiënecode is niet verplicht, maar zeker wel aan te raden.

Bacteriën? Niet bij ons!

Micro-organismen zijn schimmels en bacteriën die zich razendsnel vermenigvuldigen in vuile ruimten. Wil je de sanitaire ruimten schoon en fris houden voor jouw gasten, is reinigen en desinfecteren dagelijkse kost. Een schoonmaakplan is onderdeel van de hygiënecode en brengt in kaart hoe de hygiëne in de ruimten ervoor staat. In een schoonmaakplan staat exact omschreven wie, wanneer, wat gedaan heeft. Door een schoonmaakplan op te hangen in de sanitaire ruimten, zien ook jouw gasten dat jullie de hygiëne serieus nemen.

Schoonmaakplan opstellen

Ga je aan de slag met het opstellen van een schoonmaakplan, zorg dan dat je hier de tijd voor neemt. De kleinste details zijn belangrijk! Geef in het schoonmaakplan aan hoe een object gereinigd of gedesinfecteerd moet worden, op welke manier het schoongemaakt wordt en hoe vaak het wordt gereinigd. Vergeet niet om een vak open te houden voor het schrijven van de naam: zo weet je altijd wie er verantwoordelijk is geweest voor de actie. Tip: gebruik schoonmaak- en reinigingsmiddelen in verschillende kleuren, zodat je precies weet welk doekje waarvoor gebruikt is. Hiermee voorkom je dat de wastafel wordt gedaan met een doekje waar ook het toilet mee schoongemaakt is.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een schoonmaakplan óf wil je het liever helemaal uitbesteden? Wij komen graag langs om je hierbij te helpen en de mogelijkheden te bespreken. Of lees alvast meer over onze dieptereiniging: hiermee worden sanitaire ruimten wekelijks zó grondig gereinigd, dat je tijd overhoudt voor andere (ook belangrijke) dingen.

Terug naar overzicht